Sıkça Sorulan Sorular

Adım Adım tam olarak nedir?
Adım Adım, Mart 2008’te, yurtdışında ‘charity run’ olarak bilinen kolektif yardımseverlik koşusu kavramını Türkiye’de tanıtmak ve yaygınlaştırmak için kurulan ilk sivil toplum oluşumudur. Adım Adım Oluşumu, başta uzun mesafe koşuları olmak üzere yüzme, bisiklet, dağcılık gibi dayanıklılık gerektiren sporlar aracılığıyla ülkemizin önemli sosyal sorumluluk projelerine maddi kaynak ve tanıtım desteği sağlamaktadır. Yardımseverlik koşusu yapan kişilerin, bağışçılarından gelen bağışları anlık olarak takip edebildiği 2015 yılında ipk.adimadim.org’un da devreye girmesiyle birlikte, 2022 Mart ayı itibariyle 106.000+ gönüllü koşucu ve 879.000+ bağışçı aracılığıyla Adım Adım bünyesinde yer alan STK’lara aktarılan kaynak 110 milyon TL’ye ulaşmıştır. İyilik peşinde koşan herkes, Adım Adım koşucusu olabilir. Yardımseverlik koşusu yapılabilen yarış etkinlikleri şuradan görülebilir.
Adım Adım ne yapar?
Amacımız, düzenli spor yapan veya düzenli sporu hayatına katmak isteyen insanların sporla ilgili hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olurken, aynı zamanda sosyal çevrelerinden bağış toplamalarını da teşvik edip, ülkemizin önemli sosyal sorunlarının çözümüne katkıda bulunmaktır.

Misyonumuz:
• Spor kültürünü, sağlıklı yaşam bilinci ile beraber yerleştirmek
• Kolektif sosyal yardım kültürünü yaygınlaştırmak
• Yardım / destek / bağış farkındalığına katkıda bulunmak
• Spor ve yardım kavramlarını birleştirmek
• Bağış organizasyonları kurmak ve yönetmek
• STK’lara bu konuda gönüllü danışmanlık hizmeti vermek

Kurucu Üyeler
AYŞE TEVHİDE KOÇAK BALOĞLU

AYTAÇ SUAT GÜLTEKİN

BİLGE TUĞLU

BURAK ALTINDAL

BURCU GÜRÇAY

CEM UÇAN

CENK GÜRKAN

CEREN ŞAHİN

DİDEM AYDOĞAN ÇAĞLAR

DİLEK DOĞAN GÜRLÜK

EMİNE ESRA DOĞRUYOL

FATMA AYŞEN ÖZSAN AYGEN

GÖZDE UYSAL

GÜLSEVİM KAHRAMAN

HAYRİYE KIVANÇ ERGUN

ITIR ERHART

İZZET RENAY ONUR

MEHMET ÇATALAĞAÇ

MEHMET VANLI

MEMNUNE BOZOĞLU

NİHAN ÇOBAN

ÖMER EMRE ÖZTUNA

PELİN OĞUR

PINAR DUMAN

SELMA ÇETİNKAYA TÜRKER

TANYAR ABLAK

TOLGA BALOĞLU

YEŞİM ÖZLEM AKSEL BAŞBOĞA

Gönüllüler

Desteklemek istediğiniz proje ve bu projenin sahibi dernek/vakıf ile ilgili konularda
ve yardımseverlik koşusu deyince aklınıza ne geliyorsa, size yardım etmeye hazırız.
Bize bir mail atın yeter: iyilikpesindekos@adimadim.org

Sizden tek ricamız, hepimizin profesyonel işlerde çalıştığımızı,
bunun yanı sıra Adım Adım’da gönüllü olduğumuzu hatırlamanız 🙂
Maillere elimizden geldiğince hızlı dönüyoruz ama, o konuda sorun yok.

GÖNÜLLÜLER

ADIM ADIM ANTRENÖR EKİBİ
caylaklar@adimadim.org

EMRE ÖZTUNA / Antrenör / İSTANBUL

BURCU ALPAYKUT GÜRÇAY / Antrenör / İSTANBUL

CEREN ŞAHİN / Antrenör / İSTANBUL

CENK GÜRKAN / Antrenör / İSTANBUL

BURAK ALTINDAL / Antrenör / İSTANBUL

METİN ÖZVARNA / Antrenör / İSTANBUL

ENİS AKAY / Antrenör / İSTANBUL

ERCAN BALIOĞLU / Antrenör / İSTANBUL

ÖZGÜR YÜKSEL / Antrenör / ANKARA

YEKTA KARA / Antrenör / ANKARA

EMRE MOLLAAHMETOĞLU / Antrenör / BURSA

MEHMET ÇATALAĞAÇ / Antrenör / BURSA

SELMA ÇETİNKAYA TÜRKER / Antrenör / BURSA

CANDOĞAN AKKAYA / Antrenör / BURSA

PELİN OĞUR / Antrenör / İZMİR

GÖKSEL KORTEL / Antrenör / ANTALYA

YAŞAR TEKELİ / Antrenör / ANTALYA

NİHAN ÇOBAN / Gönüllü Sporcular Destek Grubu / ALMANYA

YARGI ÇAĞLAR / Gönüllü Sporcular Destek Grubu / İSTANBUL

ÖZGÜL DİZMAN / ADIM ADIM KOŞU / İSTANBUL

SENEM ARIKAN / ADIM ADIM KOŞU / İSTANBUL

ESRA KARAOSMANOĞLU / Avukat
esra@karaosmanoglu.av.tr

MEHMET VANLI / Fotoğrafçı
mmtvanli@gmail.com

İPK
Adım Adım – Ana marka ve Strateji, İletişim ve Analiz yapan birim.

İPK – Teknik yönetimi Salesforce’un Türkiye’deki temsilcilerinden biri olan Uzman (eski Cloudteam) tarafından yapılan Operasyon ve Raporlama modülü. Adım Adım’ın kurduğu, yönettiği ve STK’lar ile koşucular için yardımseverlik koşusunu kolaylaştıran platform.

(Adım Adım’a zaman dersek, İPK’ya saat diyebiliriz.)

Adım Adım Koşu – Makarna Partisi, koşu sonrası partisi, vb gibi dönemsel planlanan Adım Adım’ı yaşatmaya anlatmaya çalıştığımız, Adım Adım’ın değerlerini yaşayanların katıldığı komünite aktivitelerinden biri, her ayın ilk Cumartesi günü gerçekleştirilir.

Adım Adım’ın sahip olduğu ve yönettiği bir markadır.

Açık Açık – Türkiye’de şeffaf ve hesap verebilir sivil toplum kuruluşlarının sayısını arttırmak amacı ile kurulmuş bir dernektir. Dernek aynı zamanda bağışçılık kültürünü yaygınlaştırmak amacı ile kurulmuş www.acikacik.org platformunun da sahibidir. Bu platforma sadece bağışçı haklarını imzalayan kurumlar dahil edilir. Adım Adım, bağışçı haklarını imzalayan STK’lar ile çalışma kararı aldığından dolayı Açık Açık Derneği’nden destek alır.

Biraz daha detay isteyenler için;

Açık Açık – Türkiye’de bağışçı haklarını imzalayan şeffaf ve hesap verebilir STK’ların artması ve bağış kültürünün yaygınlaşması için kurulmuş bir dernektir. Açık Açık Derneği www.acikacik.org platformunun sahibidir. Bu platforma sadece bağışçı haklarını imzalayan Kurumlar dahil edilir.

Adım Adım ile bir sahiplik/ortaklık ilişkisi yoktur. Tek yapısal ilişkisi Adım Adım’ın 6 kurucusundan 2’sinin Açık Açık’ın 11 kurucusu arasında yer alıyor olmasıdır.

Adım Adım’a gönüllü olarak destek veren ve Adım Adım ile arasında para ilişkisi olmayan bir kurumdur. Adım Adım’ın İPK’ya STK kabulünde operasyonel takip desteği verir.

Sıklıkla sorulan bir sorudur. Hayır, Açık Açık yardımseverlik koşusu ile yaratılan kaynaktan Hizmet Bedeli almaz. Açık Açık ancak ilgili STK’ya Açık Açık Platformu üzerinde bulunan sayfasından kredi kartı ile bağış yapılırsa hizmet bedeli alır.

Adım Adım Oluşumu

2008’de yurtdışında ‘charity run’ olarak bilinen kolektif yardımseverlik koşusunu Türkiye’de tanıtmak ve yaygınlaştırmak için kurulmuştur. Gönüllülere ve STK’lara yardımseverlik koşusunu anlatır, öğretir ve teşvik eder. Bu konuda gönüllü koçluk yapar.

Bir oluşumdur, tüzel kişiliği yoktur, hesabı yoktur, paraya değmez.

Koşucuların diline pelesenk olan “Adım Adım için koşuyorum” esasında yanlış bir söylemdir. Koşucular Adım Adım için değil Adım Adım’ın destek verdiği STK’ların projesi için koşarlar. Adım Adım bu konsepti anlatır, anlayan kişi ve STK’lar İPK’yı kullanarak kaynak yaratır.

STK’lar için yardım toplamaz, STK’ların yardım toplama platform değildir. STK’ların projesini beğenen Bireysel koşucuların bu proje hakkında koşuyu kullanarak farkındalık yaratmasını sağlar, bu farkındalık sonusunda isteyen bireyler/Kurumlar koşucunun amacını desteklediklerini göstermek için STK’ya bağış yapabilirler.

İyilik Peşinde Koş Platformu (İPK)

8 yıl boyunca 8 STK ve 5,100 koşucu için herşey excel ve pivot tabloları ile yapıldı. Çok yorulduk ama çok şey öğrendik. 8 yıl boyunca 5,100 yardımseverlik koşucusuna ve 8 STK’ya tek tek 65 bin bağışçıdan 9.2 milyon TL’nın toplayabilmeleri için gönüllü koçluk yaptık.

Fakat Adım Adım’ın kuruluş amacı Türkiye’de spor yolu ile STK’lara kaynak yaratmak ve bağışçılık kültürünü yaygınlaştırmaktır. Bunun daha fazla STK ve gönüllü arasında yaygınlaşması için teknoloji yatırımı gerekir.

2015 yılında Eker, New Balance ve Wings for Life Vakfı tarafından verilen destek ile pratikte ve teoride öğrendiğimiz herşeyi İPK’ya vakfettik.

İPK’yı, Adım Adım’ın öğretmeye ve yaygınlaştırmaya çalıştığı yardımseverlik koşusunun bireyler tarafından operasyonel olarak yapılabildiği, takip edilebildiği, koşucuya ve STK’ya raporlanabildiği bir platform haline getirdik.

İPK dünyada sadece yardımseverlik koşusu odaklı ve birden fazla STK’ya destek veren ilk ve tek Peer to Peer (“P2P”) (Türkçe ‘de tam karşılığı henüz yoktur, imece, eş dost fonlama, akran fonlama vb şekilde kullananlar vardır) fonlama sitesidir. P2P, dünyada çok yaygın kullanılan kitlesel fonlamanın bir alt kategorisidir. Kitlesel fonlama ile tanıdığın tanımadığın herkesten destek isterken P2P ile sadece tanıdığın kişilerden destek istersin. (ör: kickstarter crowdfunding’e bir örnek iken, justgiving P2P’ye bir örnektir)

Adım Adım paraya değmez, İPK operasyonel bir dijital platform olduğu için masrafları vardır. Bu masrafları da doğal olarak Adım Adım’ı yöneten gönüllülerin ve STK’lar için koşan gönüllü koucuların değil, STK’ların ödeyeceği bir yapı kurulmuştur.

Şu anda İPK’nın STK tarafında oluşturduğu masraf şöyle formülize edilebilir:

İyilik peşinde koşulan etkinliklerden sonra STK, EFT / havale ve kredi kartı / banka kartı aracılığıyla gelen tüm bağışlar için Salesforce’a %2, Fonzip’e ise yalnızca kartlı işlemler için fonzip.com sitesinde belirtilen işlem ücretleri (işlem hacmine göre KDV dahil %1.5 ila %1.2 arasında değişen) üzerinden bağış danışmanlık hzimeti ödemesi yapar.

Buna ek olarak Adım Adım sadece Açık Açık Platformu’nda bulunan STK’lar ile çalışır. Adım Adım 8 yıl boyunda çalıştığı STK sayısı 1’den 8’e çıkarken ilk günden beri önem verdiği şeffaflık ve hesap verebilirlik kriterlerini manuel olarak ve odukça yoğun bir iş yükü ile takip etmiştir.

Amacı sadece şeffaf ve hesap verebilir STK’ları bir araya getiren bir yapı olduğunda bu hizmeti para ödemeden Açık AÇık Derneği’nden almaya karar vermiştir. STK’lar büyüklüklerine göre Açık Açık Platformunu kullanabilmek için ayda 36 TL ile 453 TL arasında ödeme yaparlar.

İPK sadece 2016 yılında 8.3 milyon TL bağış yapılmasına aracılık etmiştir.

2008’den beri Adım Adım ile iyilik peşinde koşan 79 bin+ gönüllü koşucu ve 655 bin+ bağışçı aracılığıyla STK’lara aktarılan toplam kaynak ise 2019 Kasım sonu itibariyle 70 milyon+ TL’ye ulaşmıştır.

Açık Açık Derneği ve Açık Açık Platformu

Açık Açık Platformu, Türkiye’de, bağışçı haklarını tanıyan şeffaf ve hesap verebilir dernek ve vakıflar ile bir araya getirmek amacı ile kurulmuş derneğin bağışçılık kültürünü yaygınlaştırmak amacı ile oluşturduğu online platformudur.

Açık Açık, bağışçıların;

· Desteklemek istedikleri hizmet alanında faaliyet gösteren (bağışçı hakları beyannamesini kabul etmiş) dernek ve vakıfları arayıp bulabildikleri, istedikleri kriterlerde karşılaştırabildikleri, amaçları, hikayeleri, projeleri, finansalları ve yöneticileri hakkında bilgi alabildikleri, ve bağışçı ilişkileri ile kontak kurabildikleri,

· Bağış yaparken dikkat edilmesi tavsiye edilen bilgilere, vergi avantajlarına ve bağışçılık hakkında bilgilere ulaşabildikleri,

· İsterlerse anında buldukları STK’ya bağış yapabildikleri,

· Bu platform üzerinden yaptıkları kendilerine ait bütün eski bağışları takip edebildikleri,

Sadece bağışçı haklarını imzalayan, şeffaf ve hesap verebilir dernek ve vakıfların bulunabildiği, bağışçılık kültürünü yaygınlaştırmak amacı ile faaliyet gösteren bir platformdur.

Açık Açık Derneği, şeffaflık ve hesap verebilirliğin bir kurumun güvenilirliğini garantilemediğini bilir. Açık Açık Derneği, şeffaf ve hesap verebilir yapıların, yaşanan hatalardan/olumsuzluklardan pay çıkarma ve edinilen deneyimler ışığında tutarlılık gösterme ihtimalinin ve kültürünün yüksek olduğunu bilir.

Açık Açık, sürdürülebilirliğini bağışçı haklarını tanıyan STK’lardan aldığı platform kullanım ücreti ve kaynak geliştirme danışmanlık hizmet bedeli ile sağlamaktadır. Tüm kaynaklar Açık Açık Platformu’nun işleyişi ve iletişimi için kullanılmaktadır. Açık Açık Derneği devlete ilk beyannemeyi vereceği Haziran 2017 ayı itibariyle platform üzerinde mali bilgilerini yayınlamıştır. Açık Açık Derneği, tüzel kişiliği gereği kar amacı olmadığı için hedeflenen yapıyı aşan bir gelir olması halinde, STK’lara yansıtılan maliyetler düşürülecektir.

Merak Edilen
30 Konu

AA ile ilgili en çok merak edilen 30 konu.

Yardımseverlik Koşucusu Esra Karaosmanoğlu Bayar tarafından yapılmış bir röportajdır.